9 Ocak 2014 Perşembe

Yemekte tuzun önemi

Yemekte tuzun önemi :

     Yemeklerimizin en önemli unsuru tuzdur.Tuzsuz bir yemeği asla düşünmek bile istemeyiz,ve yemekler de  eksikliğini büyük oranda hissederiz.Tuz yemeklerimizin tadına tat katan en önemli katkı maddesidir.dikkat etmemiz gereken tek şey tuzu yemeğe ne zaman eklemeyi bilmektir.Sebze yemeklerin de tuzu ilk başta eklersek yemeğin yavan olmasına ,etli yemeklerde de ilk başta eklersek etimiz sertleşmesine sebebiyet vermiş oluruz,ya da salatalara tuzu ilk başta eklersek salatamızın pörsümesine ve ziyan olmasına sebep oluruz.
    Dikkat edilecek husus yemeklerde tuzun yemeğe ilave etme zamanını iyi bilmekten geçer.Yemeğe tuzunu eklerken birden değil de azar azar ilave etmek ve bunun sonucunda yemeğin tuzunun fazla olma riskini en aza indirgemiş oluruz.Her yemeğe ne zaman tuz eklenmesi gerektiğini bilmek o yemeğin daha lezzetli olmasını sağlamış oluruz.mesela etli yemekler de pişmesine yakın beyaz etlerde yarı pişmiş durumdayken sebze yemeklerin de ise ateşten aldıktan sonra eklemeliyiz.Yemeğin tuzunun kalitesi de önemlidir.mümkün olduğunca yemeklerde iyotlu tuz kullanmaya özen göstermeliyiz.yada imkanlar el verdiğinde tüm yemek çeşitlerinde kaya tuzu kullanmak insan sağlığı açısından son derece önemlidir.
    Fazla tuz eklemek yemeğin tadını büyük oranda değiştirdiği gibi insan sağlığı açısından son derece zararlıdır.asla tuz kesilmemeli fakat çok aşırıda tüketilmemelidir.Ortalama sağlıklı bir insan günlük tuz ihtiyacı 5 gram'dır.Bunu da yediğimiz yemeklerde ölçülü bir şekilde dağıtırsak tuz yaşantımızda sağlıksız bir madde olmaktan çıkar.Ve de ömrü hayatımızda da tuzsuz ve yavan yemekler yemek zorunda kalmamış oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder