18 Ocak 2014 Cumartesi

sos çeşitleri


Sos çeşitleri :
   
   Yemeklerin  lezzetine lezzet  katacak ve her damak tadına hitap edecek bir çok Türk ve yabancı sos çeşitleri vardır.Kimisi çok sade severken kimi insanda bir kaç sos çeşitlerinden faydalanmaktadır.Her yemeğin pişme şekline göre sosları vardır.bir çok ızgara ya da tavada sote yemekler bir çok farklı soslarla yenir.yemeğinizi kendi damak zevkinizle de birleştirirseniz kendinize özgü  harika soslar oluşturabilirsiniz.Yeniliklere açık ve de zengin yemek kültürünüz varsa soslarla zenginleştirebilirsiniz.bana göre de yemeklerle özdeşleşmiş soslar vardır.
   Sos çeşitlerinin ayrı ayrı kategorileri vardır.kahvaltılık soslar,yemeklik soslar,salata sosları,çorba sosları ve makarna sosları gibi çeşitlere ayrılırlar.
 Yemekleri tamamlayan soslar yemeklerle uyumu çok önemlidir.yemeklerde ki tadını kokusunu ve görüntüsünü etkilememesi için uyumlu soslar tercih edilmelidir.Bazı yemekler ne kadar lezzetli olursa olsun muhakkak onu tamamlayan soslara ihtiyaç vardır.mesela ; patates kızartmasına sarımsaklı mayonez ya da mantıya sarımsaklı yoğurt lezzetine lezzet katmaktadır.  Türk mutfağında en çok kullanılan ve de hemen hemen her mutfakta kullanılan domatesle  yada yoğurtla yapılan soslar en çok tercih edilenler arasındadır.
     O kadar çok kendi başına lezzetsiz yemek çeşitleri vardır ki soslarla birleşince bir anda tadında büyük değişikliğe uğrayabiliyor.Mesela tavuk kendi başına çok yavan bir yemek çeşididir.onu baharat ve sarımsak sosuyla marine ettiğiniz zaman lezzetinden parmaklarınızı bile yiyebilirsiniz.Belli başlı sos çeşitleri ;

domates sosu,pesto sos,biber sosu,hollandez sosu,sarımsaklı mayonez,köri sosu,salata sosu,yoğurtlu sos,beşamel sos...








 
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder