Baharatlar nerede ve nasıl kullanılır :
Baharatlar yemeğin lezzetini arttırmak kokusunu ve tadını arttırmak için ufalanmış ve kurutulmuş gıdalardır. Baharatlar doğada yetişen özel bitkilerin yaprakları, tohumları kurutularak öğütülüp ve harmanlanarak elde edilir. baharatlar yemeklerin lezzetini veren en önemli unsurlardır.hangi yemeklere hangi baharatları eklememiz gerektiğini bilmek yemeğin lezzetini olumlu yönde etkilemektedir.ülkemiz baharat yönünden zengin mutfağa sahiptir.sıradan bir yemeğe az miktar da eklenen baharat çeşidi tadını çok fazla değiştirmeye yeterlidir.önemli bir detay da yoğun şekilde eklenen baharat yemeğin tadını bozabilir.bir çok çeşitli baharat türleri vardır.kullanılan yemeklerine göre baharatlar;
Karabiber: Hemen hemen bütün yemeklerde çorbalarda beyaz etlerde kullanılır
kırmızıbiber : çorbalar da kebaplar da kullanılır.
kekik : çorbalar da balıklarda rostolar da tavuk etlerinde kullanılır.
nane : çorba ve salatalar da kullanılır
karanfil : bazı tatlılar da içecekler de kullanılır.
biberiye : kavurmalar da yahniler de soslar da kullanılır.
çörek otu : tuzlu hamur işlerinde kullanılır.
hardal :sebze yemeklerinde kullanılır.
kimyon : sos ve bazı yemekler de kullanılır.
tarçın : bazı tatlılar da kullanılır
sumak : salatalar ve yemekler de kullanılır.
susam : poğaça, simit pide kullanılır
safran : sütlü tatlılar da bazı deniz mahsullerin de kullanılır.
kuş üzümü : pilavlar da salatalar da kullanılır.
limon tuzu : reçel ve turşu yapımında kullanılır.
rezene :balık yemeklerin de soslar da kullanılır.
kişniş : çorba salata ve dolmalarda kullanılır
hindistan cevizi : pastalarda sütlü tatlılar da kullanılır.
fesleğen : çorbalar da etli yemekler de kullanılır.
dere otu : börek harçların da salatalar da kullanılır.
defne yaprağı : et yemeklerinde çorbalarda balık yemeklerinde kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder