mantı tarifi : Hemen hemen bütün damak zevkine uyan vede her yörenin mutfağında karşılaştığımız bu mantının yapımı çok zahmetli fakat yemesi bir o kadar kolay ve lezzetlidir.genelde misafirlerime özenle yaptığım bu mantımın yiyenlerin damağında tat bırakması ve övgüyle anlatmaları gerçekten de çok hoşuma gidiyor.Eminim kendi emeği ve büyük uğraşmaları sonucu yapılan bir işin beğenilmesi herkesin hoşuna gider.Aslında bir çok yerde mantıyı susuz şekilde yapıp üzerine sos ve yoğurt eklerler.Fakat ben kuru sevmediğim için vede daha vitaminli olduğunu düşündüğümden dolayı sulu şekilde yapıyorum.Uzun yıllardır severek ve büyük zevkle yaptığım lezzetine de son derece güvendiğim mantı mı sizlerle de paylaşmak istedim.
malzemeler :
hamuru için :
4 su bardağı un
1 adet yumurta
tuz
aldığı kadar un
içi için : 350 gram dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
karabiber
tuz
üzeri için :
salçalı sos
isteğe göre yoğurt
haşlamak için :
3 su bardağı su
tuz
derin bir kaba unu ekleyelim
ardından unun içine bir yumurta ve tuzu ilave edelim
suyla yavaş yavaş karmaya başlayalım
hamuru sert olmasına özen gösterip dinlenmeye bırakalım
ardından iç malzemesi için bir kabın içine kıymayı ekleyelim
ardından ince kıyılmış soğan ve baharatları ekleyerek karıştıralım
dinlenen hamurumuzdan yumruk büyüklüğünde parça alarak böreklik hamurdan biraz kalın şekilde açalım
açılan hamurlarımızı eşit parçalar halin de kare şekilde keselim
kestiğimiz kare hamurlarımızın içine hazırladığımız iç harcı ekleyerek uçlarından tutup kapatarak bohça halini verelim.
bütün hamurları bu şekilde aynı işlemi uygulayalım
ardından geniş bir tencereye suyumuzu ekleyelim
kaynayan suyumuzun içine yaptığımız mantılarımızı ekleyerek haşlanmalarını bekleyelim
diğer tarafta sos tavasına yağımızı ekleyelim
ardından biber salçası ve domates salçasını ekleyerek pişirelim
sosumuzu da mantılarımıza ilave ettikten sonra mantımız servise hazır
isteğinize göre yoğurtta ekleyebilirsiniz.afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder