10 Ocak 2014 Cuma

Ev tarhanası nasıl yapılır

Evde tarhana nasıl yapılır :

 Akdeniz bölgesinde hele de adana gibi sıcak bir şehirde yaşıyorsanız yazları yaylalar vazgeçilmez yerler oluyorlar.yaylada da çok fazla bir aktivite olmayınca kışlık yiyeceklerini hazırlamak için çokça vaktiniz oluyor.bu senede anneciğimden uzun telefon görüşmeleri sonucu aldığım tarifle kendi tarhanamı kendim yaptım.tamamen doğal  son derece sağlıklı kendi yaptığın bir ürünü eşine ve çocuklarına yedirmenin mutluluğu bir başka.aslında yapımı çok basit sadece kurutma aşamasın da zorlanabilirsiniz.işte evde tarhana yapmanın tarifi ;

  malzemeler :


  • 2 kilo süzme yoğurt
  • 3,5 kilo un
  • 2 kilo domates
  • 1 kilo salçalık kırmızı biber
  • yarım çay bardağı kuru nane
  • 1 kilo kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • tuz
Hazırlanışı:

    ilk olarak domateslerin kabuklarını soymakla başlayalım işimize.ardından soğan kırmızı biber ve maydanozları ince ince doğrayalım.hepsini blender dan geçirelim iyice ezilmesi için.biberlerin çekirdeklerini ayıklamayı unutmayalım bu arada.derin bir kaba yoğurduğumuzu boşaltalım.yoğurdun ardında unu  ve robottan geçirdiğimiz malzemeleri ilave edelim.son olarak nane ve damak tadınıza uygun olarak tuzunu ekleyip karıştıralım.Kabımızın içinde 2 gün bırakarak mayalanıp ekşimesini sağlayalım.tahminen 2 gün yetiyor.2 günün ardından kaşık yardımıyla sofra bezinin üzerine ne çok kalın ne de çok ince olarak şekilde serelim.hafif kuruttuktan sonra elinizle tersine çevirelim.ertesi günü biraz kurumuş olan tarhanalarımızı ufalayalım ve tekrar kurutmaya bırakalım.tamamen kuruduğundan emin olduğumuz da tarhanamızı robottan geçirerek un halini verene kadar bu işleme devam edelim.son olarak saklarken cam kavanoz değilde bez torbalar da muhafaza etmemiz uzun süre saklamamızı sağlar.Afiyet olsun...
    
  Tarhana sofralarımızın vazgeçilmezi ve de en önemli çorbalarımızdandır.Özellikle kış ayların da sofralarımız dan eksik etmeyiz.insanın içini ısıtacak kadar doğal ve sağlıklı olmasından dolayı büyük küçük herkesin tercih edeceği bir çorbadır.hastaların şifa bulduğu bu çorbanın çok uzun bir geçmişi vardır.Geçmişten günümüze çok farklı çeşitler de gelmiştir.Hemen hemen bütün çeşitlerini tatmama rağmen en basit ve en lezzetlisi bunu bulduğumdan dolayı bu tarifi sizlerle de paylaşmak istedim.Ümit ediyorum ki benim yakaladığım damak lezzetini ve kendi emeğinizle bir ürün çıkarmanın mutluluğunu sizlerde yaşarsınız.Kolay gelsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder