5 Ocak 2014 Pazar

Mutfak terimleri

Mutfak Terimleri :
  
  mutfakta çoğu dilimize yabancı ve de her zaman karşılaşabileceğimiz birçok terimler vardır.Bu terimlerin Türk mutfağında önemli yeri vardır. İşinize yarayacağını düşündüğüm ve de karşınıza sık çıkacak bazı terimleri sizlerle de paylaşmak istedim.

 Alavapör : buharda pişirme usulü.örneğin;sebzeleri doğru biçimde pişirirken bu terim sıklıkla kullanılır.
Anglez : suda kaynatarak pişirme yöntemi.
aldante: normalinden daha az pişireme yönteminde kullanılan terimdir.
Arpacık soğanı :soğanın tohumuna verilen terimdir
asidifiye: Yemeklerin tadına ekşilik katmak için kullanılan terimdir.
Baget :Piliç budunun ayak kısmında kullanılan ismi
barbekü : mangal ateşinde pişirme usulü
benmari :Narin besinleri sıcak su bulunan kaba başka bir kab oturtarak eritme usulü.genellikle çikolatalar bu şekilde yapılır.
Bir taşım kaynatmak : ilk kaynama anında ocaktan almak.
Boca etmek : eklemek ilave etmek
Çeltik : Pirincin işlenmemiş hali
Çirpek : taze fasulyede bulunan lifli kısım
Demlenmek : piştikten sonra dinlendirmek
Deser  : Tatlı yiyecekler
ekti : her şeyden canı isteyen kişi
evye : lavabo
Edevat : bir iş için geçerli bütün malzemenin tümü
Fiske : iki parmak ucu ile atılan miktar.
 firik : büyümemiş buğday başağı
füme : dumanla hazırlanan yemekler
ganaj : pasta yapımında kullanılan çikolata kreması
gevrek : kolayca dağılan ufalanan
gurme : yemekten çok iyi anlayan kişi
harç : garnitür sos
havan : içinde malzemeyi ufalamak dövmek
islim : buharlamak
juliyen : Sebzeleri ince doğrama şekli
kanalaçma : bazı sebze ve meyveleri alacalı soyarak süsleme şekli
közleme : odun ateşinde pişirme
lenger : büyük bakır kap
marine etmek : aromatik malzeme karısımının içinde demlendirmek
mızıkmak : sulanma pörsüme lapalaşmak
mühürleme : üzeri kuruyan sosların üzerine çiğ tereyağ dokundurarak çözülmesini sağlama yöntemi
naturel : tamamen doğal
öldürmek : kızgın yağda çevirmek
özleştirmek : iyice karıştırmak
ograten : fırında kızartılmış yiyecek
pazı : hamur bezesi
porsiyon : tek kişilik yiyecek servisi
poşe : malzemeyi kaynatma noktasına gelmeden indirme yöntemi
rafadan : yumurtayı az pişirme yöntemi
roti : fırında kızartma yöntemi
rotisor: kebabı yapan kişi.kebapçı
rulet : bıçaklı hamur kesme aleti
şıra : üzüm suyu mayalanmamış
şok haşlama : çok kısa sürede haşlatma tekniği
sabayon : çırpılarak kısık ateşte  pişirilerek krem halindeki yumurta sarısı
spatula: yassı uzun el aleti
sote etmek : yüksek ateşte çevirerek karıştırma işlemi
terbiye : bazı yiyeceklere tat verme unsuru
tranş : dilimleme tekniği
tutam : el ucuyla atılan miktar
unralamak : un serpme yöntemi
vapör : buharda pişirme tekniği
vejetaryen : et yemeyen kişiler için kullanılan tabir
verev kesme : düzgün kesme şekli
yarka: büyük piliç
yavan :yağı eksik olan
zar şekli : küp şeklinde doğra usulü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder