4 Ocak 2014 Cumartesi

Türk mutfak kültürü

Türk MUTFAK Kültürü :

   Kültür bir toplumun yaşadığı süreç içerisinde ürettiği ve nesilden nesle aktardığı maddi ve manevi özelliklerinin bütünüdür.Ve kültürün en başında da o toplumun mutfağı gelir.

  Türk mutfağı beslenme şekilleri,coğrafi konumları,yaşayış tarzları,yaşadıkları bölge,yeme ve beslenme alışkanlıklarına göre farklılık gösterir.Türk mutfağı denildiğin de Türklerin yeme içme alışkanlıkları besinlerin yetiştirilmesi ve saklanması yemek yeme adapları gelmelidir.Bir çok ülkeye göre Türk mutfağının çeşitliliği bir çok nedene bağlıdır.Türk mutfağının kökeninin çok eski orta asya ve osmanlılara dayanması,ikliminin ve toprağının veriminin kalitesinin yüksek olması gibi nedenlere bağlayabiliriz.

  Türk mutfağının kendine özgü bir çok çeşidinin olması dolayısıyla etli yemeklerinde,çorbalarda,hamur işlerinde çok çeşitlerine rastlayabiliriz.Türk mutfağı yöresine göre de farklılık gösterir.Her yörenin kendine özgü yemekleri vardır.

   Her damak tadına hitap eden Türk mutfağı dünyanın en zengin üç mutfağı arasında yer almaktadır.Her insanın yaşamını sürdürebilmesi için mutlaka yemek yemesi gerekir.be sebepten dolayı ilk insanlığın yaşamından başlayarak günümüze kadar yemek kültürü gelişmiştir.
 
   Yemek kültürünün ortaya çıkmasıyla birlikte her yöre kendine özgün bir kültür meydana getirmiştir.bu da insanların gelenek ve görenekleri haline gelmiş ve bu sayede alışkanlık haline gelerek o toplumun yemek kültürünü oluşturmuştur.

  Lezzet açısından önemli örneklere sahip olan Türk mutfağı zengin yemek çeşitlerine sahiptir.öyle ki Türk mutfağında yaptığı yemeklerde çok büyük maharetler kazanmışlardır.yemeklerin dışında elde etmiş olduğu besinleri nasıl korumalı hangi yemeği neyle sunacağı kurduğu masa düzeniyle ince bir zevke sahiptir Türk mutfağı...
 
  Son yıllarda yemek kültürümüz insanlığın hazıra alışmasıyla birlikte kaybolmaya yüz tutmuştur.batı tarzına merakın artmasıyla birlikte şimdiler de hazır yemeklere yönelmede artış olmuştur.bu sağlıksız yeme şekli tüm toplumda kabul edilmiş ve kendi öz kültürümüz yok olmaya yüz tutmuştur.bizleri biz yapan mutfak kültürümüzü kesintiye uğratmadan gelecek nesillere özenle aktarmalıyız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder